Hartritmestoornis

Wat is een hartritmestoornis?

Op deze pagina vertellen we u graag wat een hartstoornis is en welke klachten en onderzoeken erbij passen. Bij een hartritmestoornis klopt het hart soms sneller dan normaal, langzamer dan normaal. Dit wordt ook wel een onregelmatige hartslag of onregelmatige pols genoemd. Een onregelmatige hartslag ontstaat door een verstoring in de elektrische prikkels die het hart doen samentrekken. Iedereen heeft wel eens last van een onregelmatige hartslag, bijvoorbeeld in een spannende situatie. Wanneer uw hart herhaaldelijk, zonder duidelijke oorzaak ‘op hol slaat’, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. De meeste ritmestoornissen zijn goed te behandelen.

Klachten / symptomen bij een hartritmestoornis

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een hartritmestoornis. Niet iedereen met een onregelmatig hartslag heeft dezelfde klachten. Soms heeft u bijvoorbeeld ook last van tintelingen in de mond, een droge mond of hoofdpijn. Echter, deze klachten wijzen niet per definitie op een hartritmestoornis. We zetten hieronder de mogelijke klachten voor u op een rij. Als gevolg van een hartritmestoornis kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • duizeligheid
  • (bijna) flauwvallen
  • onregelmatig, onrustige hartslag
  • snelle hartslag
  • langzame hartslag
  • hartbonzen
  • boezemfibrilleren
  • atriumfibrilleren

Twijfelt u? Of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Andere beschreven aandoeningen van het hart zijn: hartruis en pijn op de borst.

Onderzoeken bij een hartritmestoornis

Als het gaat om ons hart is een goede diagnose is soms lastig. Maar wel erg belangrijk. Via uw huisarts kunt u een verwijzing krijgen naar Hartcentrum Nijmegen. Er zijn een aantal onderzoeken waarmee kan worden achterhaald of er bij u sprake is van een hartritmestoornis. Afhankelijk van uw klachten en de diagnose van uw huisarts krijgt u bij Hartcentrum Nijmegen één of meerdere van de volgende onderzoeken:

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de Hartstichting.

Afspraak

Heeft u twijfels over uw hart? We helpen u graag. Een afspraak aanvragen is eenvoudig.

Afspraak maken