Hartruis

Wat is hartruis?

Hartruis komt veel voor. Doordat het bloed ergens in de bloedomloop wat weerstand krijgt, ontstaat er een hoorbare ruis in het hart. Meestal is deze ruis onschuldig, maar bij volwassenen kan dit een afwijking aan het hart betekenen. De oorzaak kan een hartklepaandoening zijn of een verkalking van een van de hartkleppen. Deze worden veroorzaakt door een hoge bloeddruk, een ontsteking of een andere afwijking aan de hartkleppen.

Andere beschreven aandoeningen van het hart zijn: hartritmestoornis en pijn op de borst.

Klachten / symptomen bij hartruis

Bij een onschuldige hartruis ervaart u vaak geen specifieke klachten. Indien uw hartruis wordt veroorzaakt door een onderliggende afwijking kunt u last hebben van vermoeidheid. Het probleem wordt in de meeste gevallen per toeval ontdekt door de huisarts of bedrijfsarts. Herkent u toch deze klachten en/of symptomen? Maakt u zich zorgen? Ga dan naar uw huisarts. Op basis van de diagnose van uw huisarts wordt u doorverwezen naar Hartcentrum Nijmegen voor verder onderzoek.

Onderzoeken bij hartruis

Vermoed uw huisarts hartruis? Dan kunt u door uw huisarts doorverwezen worden naar Hartcentrum Nijmegen. U kunt bij ons terecht voor verder onderzoek. Afhankelijk van uw klachten en de diagnose van uw huisarts krijgt u één of meerdere van onderstaande onderzoeken. Klik op het onderzoek voor meer informatie:

Blijkt uit dit onderzoek blijkt dat uw klachten worden veroorzaakt door een onderliggende afwijking aan het hart? Dan krijgt u dezelfde dag nog een persoonsgericht behandelplan van onze cardiologen.

Afspraak

Heeft u twijfels over uw hart? We helpen u graag. Een afspraak aanvragen is eenvoudig.

Afspraak maken